A 2021/1. szám cikkismertetője

A szakdolgozatírás 4 sarpontja - avagy, hogyan csináld meg könnyedén!

1. Megvan a nagy ötlet, hogy mi legyen a téma

A szakdolgozatírásra is igaz, hogy minden kezdet nehéz! Ha megvan a nagy ötlet, hogy mi is legyen a szakdolgozatod témája, akkor már szinte célegyenesben vagy a győzelem felé! A témaválasztás során három fontos tényezőt érdemes figyelembe venned: (1) magadévá érezd a témát, (2) legyen hozzá szakirodalmi háttér és (3) könnyen, egyszerűen kutatható legyen. Ellenkező esetben igencsak meghosszabbodik az elkészítési idő!

Tovább szeretnéd olvasni? IDE kattintva vásárolhatod meg a magazint
A plágium lehetséges formái

Nincs olyan szakdolgozatíró, aki ne találkozott volna azzal a szóval, hogy PLÁGIUM. Ez a legtöbb szakdolgozatát készítő hallgató számára egy igen negatív szó, mely félelmet kelt bennük (jó esetben J ) és igyekeznek elkerülni azt, hogy szakdolgozatukban plagizáljanak. Ugyanakkor még is előfordul, hogy valaki nem Ctrl+C és Ctrl+V billentyű kombinációval teszi össze a szakdolgozatát, ennek ellenére a plágium áldozatává válik. De mit is takar pontosan a plágium? 

A cikkben összegyűjtöttük a plágium 12 előfordulási formáját. Ha el szeretnéd olvasni, IDE kattintva vásárolhatod meg a magazint 

Szakdolgozatírás alapfogalmai

Mielőtt rászánnánk magunkat, hogy leüljünk a számítógép elé és megkezdjük szakdolgozatunk témavázlatának megírását, érdemes pár fogalommal tisztában lennünk. Az alapfogalmak segítenek rendezni gondolatainkat, hogy mit és hogyan is szeretnénk kutatni. A cikkben 12 alapfogalmat gyűjtöttünk össze, melyek ismerete szinte feltétel a sikere szakdolgozat megírásához.Kérdőív kiértékelés MINTA
- leíró statisztikai módszerekkel

A legtöbb felsőfokú oktatási intézményben elegendő a kérdőíves kutatást leírós statisztikai módszerekkel kiértékelni és bemutatni a szakdolgozatban. Az alábbiakban egy kérdőíves vizsgálat eredményeinek ismertetése, ábrázolása és magyarázata olvasható.

A minta kérdőív kiértékelés segít abban, hogy lásd, mit és hogyan várnak el tőled a szakdolgozatban eredményeid bemutatása során. Például, hogy minden ábrára hivatkoznod kell, és ezt hogyan teheted meg; hogyan foglald össze tömören, hogy mit is szemléltet az ábra, stb.

A kiértékelés elején a kérdőívet is áttanulmányozhatod. 

Szeretnéd megnézni a MINTA kérdőívet és a kiértékelését? IDE kattintva vásárolhatod meg a magazint


Kutatási terv MINTA
- magyarázattal ellátva

A kutatási terv nem más, mint a NAGY ÖTLET kicsit részletesebb leírása. Egyes felsőoktatási intézmények - hasonlóan a szakdolgozathoz - közzé teszik a kutatási tervvel szemben támasztott követelményeiket, azonban sok intézménynél ez nem jellemző. Egy jól kidolgozott kutatási terv valóban meg tudja könnyíteni a szakdolgozat megírását, viszont a hallgatók többsége a leadási határidő előtt 1-2 nappal dobja gyorsan össze. Így értelemszerűen számukra nem valószínű, hogy biztos "mankó" lesz a kutatási tervük a szakdoga írása során, annak ellenére sem, hogy a szakdolgozat kurzust tartó tanár elfogadta a leadott tervet.

A cikkben egy részletesen átgondolt, ugyanakkor röviden és tömören részletezett kutatási tervet tanulmányozhatsz át, mely nem csak mintául szolgálhat számodra, hanem különböző instrukciók feltüntetésével igyekszünk segítségedre lenni saját kutatási terved kidolgozásához. 

Meg szeretnéd nézni a kutatási terv mintát? IDE kattintva vásárolhatod meg a magazint


Kérj értesítést a következő szám megjelenéséről!

A TARTALOMBÓL:

Mit jelent a "tudományosság"?

Szakirodalmi térkép készítésének módszertana

Kvalitatív vs. kvantitatív

3 online elérhető könyv, ami segít az SPSS használatában

Egy interjús vizsgálat kiértékelésének részletes bemutatása